Tannlege utfører tannbehandling på en pasient
Bestill time Kontakt oss
Undervalg +
Hjem - Pasientinfo - Tannhelseinfo - Fluor og hull i tennene

Fluor og forebygging av karies (hull i tennene)

Fluor for tennenes skyld

Fluor er utledet fra det latinske ordet fluere som betyr å flyte utover. Grunnstoffet fluor tilhører gruppen halotaner, og er meget reaktivt, det vil si at stoffet sjeldent finnes i sin isolerte form, men danner forbindelser med andre grunnstoffer eller molekyler. Finnes som regel i CaF2, fluorapatitt og NaF.

Fluor (F) har meget god dokumentert effekt mot karies, i snitt blir forekomsten redusert med 24%. Konsentrasjonen bær være 1000 parts per million (ppm) og oppover for å ha effekt. De fleste tannkremer inneholder 1000-1500 ppm F (0,10-0,15%). Barnetannkremer inneholder ofte 600 ppm F, dette for å unngå overdosering av fluor, noe som kan gi dental fluorose. Ofte får barn fluortabletter i tillegg til bruk av fluortannkrem og dette kan øke risikoen for lett dental fluorose. Ved bruk av fluortannkrem og fluortabletter kombinert hos barn, skal man bruke en mengde barnefluortannkrem som tilsvarer størrelsen av neglen på lillefingeren (ertestørrelse)

Fluor finnes tilsatt i tannkremer, fluortabletter, fluorid munnskyllevann og profesjonelle tannpleieprodukter (bare hos tannlegen/resept)

Det er blitt forsket på fluor siden 1950 og ingen toksiske (giftige) effekter er funnet innenfor de doseringer som er anbefalt av forskningsmiljøene/myndighetene.

Kilder:

https://www.cochrane.org/CD002284/ORAL_fluoride-mouthrinses-preventing-dental-caries-children-and-adolescents

https://www.cochrane.org/CD002278/ORAL_fluoride-toothpastes-preventing-dental-caries-children-and-adolescents

https://no.wikipedia.org/wiki/Fluor

Skriv ut
loader